Yrittäjätarinani välitilinpäätös

Olin syyskuun lopussa vuonna 1992 juuri täyttänyt 21 vuotta ja intoa piukassa. Olinhan puhunut jo 15-vuotiaasta saakka, että minusta tulee isona yrittäjä – ja nyt minulla oli liikeidea ja muutama tuhat markkaa! Tuumasta siis toimeen ja haave todeksi. Taipaleeni yrittäjänä alkoi lokakuun ensimmäisenä päivänä 1992, kun perustin ensimmäisen yritykseni. Aprillipäivänä 1994 muutin sen toiminimestä osakeyhtiöksi, ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Mitä on mahtunut lähes 30 yrittäjävuoteen? Tunteita ja tuoksuja laidasta laitaan. Onnistumisia, pettymyksiä, onnea, iloa, surua, haasteita, verta, hikeä ja kyyneleitä – kaikkea mahdollista. Mikä parasta, kaikesta on aina selvitty ja kerta toisensa jälkeen jatkettu entistä vahvempana eteenpäin.

Tällä hetkellä olen osakkaana useissa yrityksissä ja työskentelen myös hallituksissa. Kaikki yritykseni ovat minulle tärkeitä ja jokaisella on oma hieno tarinansa. Erityisen rakas on Mainos Hietala Oy, joka fuusion myötä tunnetaan nykyisin nimellä Anetcom Oy. Toimin yhtiön toimitusjohtajana 1990-luvulta aina huhtikuulle 2018 saakka, jolloin palkkasimme toimitusjohtajan talon ulkopuolelta.

Nyt olen kahden vuoden ajan työskennellyt Anetcomin osa-aikaisena liiketoimintajohtajana sekä tarvittaessa auttanut toimitusjohtajaamme. Toisen puolen työajastani olen kehittänyt muiden yhtiöidemme toimintoja – sekä myös itseäni.

Entä nyt?

Tänään aprillipäivänä 1.4.2020 sain kunnian palata takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi Anetcomin hallituksen päätöksellä. Kiitos tästä luottamuksesta.

Opinko viimeisen kahden vuoden aikana jotain, kehityinkö, olenko nyt parempi ja vahvempi? Kyllä, näin ajattelen. Käytin paljon aikaa itseni kehittämiseen. Mietiskelin, keskustelin, kuuntelin, haastoin, luin ja pohdin paljon yritystoimintojen osa-alueita, erityisesti johtamista.

Opin ja oivalsin, että viisaaksi johtajaksi kasvetaan pikkuhiljaa. Tämä kasvu vaatii määrätietoisuutta, nöyryyttä, kokemuksia, hyvää itsensä johtamista sekä halua kehittyä. Viisas johtaja osaa ajatella, odottaa ja toimia. Hän myös tietää milloin pitää keskittyä ja mihin. Nopea kiihtyvyys on hyvä asia, mutta vain autoissa ja moottoripyörissä, ei johtamisessa.

Olen huomannut, että johtajana kasvaminen on koko uran mittainen matka. Koskaan en ole täysin valmis. Kun maailma muuttuu, niin oikean johtamisen kautta on pystyttävä vastaamaan yrityksen muuttuviin tarpeisiin.

Välillä on hyvä mennä kauas, että näkee lähelle.

Sain kahden vuoden ajan seurata Anetcomin toimintaa aitiopaikalta, mutta ihan eri näkökulmasta ja etäisyydeltä kuin aikaisemmin. Tämä kokemus pisti minut miettimään yrityksen johtamista sekä ennen kaikkea arvoja, jotka ohjaavat toimintaamme.

Meillä Anetcomissa asiakaslähtöisyys on aina ollut toimintamme perusta ja kulmakivi. Näin on jatkossakin, haluamme olla haluttava yhteistyökumppani asiakkaillemme. Teemme koko yhtiön voimin töitä sen eteen, että asiakkaamme ovat enemmän kuin tyytyväisiä. Pohdin, mitkä muut arvot vaikuttavat siihen, että asiakastyytyväisyys pysyy huipussaan. Vastaus on selvä: meidän on oltava hyvä ja haluttava työpaikka työntekijöillemme. Ammattitaitoinen ja tyytyväinen henkilökunta onkin ehdottomasti Anetcomin toinen kulmakivi. Haluamme, että jokainen työntekijämme kokee suurta ammatillista ylpeyttä työskennellessään meillä.

Tulemmekin nyt kiinnittämään entistä enemmän huomiota työhyvinvointiin, sen seurantaan ja kehittämiseen. Työturvallisuus, työergonomia ja työviihtyvyys saavat erityishuomion yrityksemme toiminnassa.

Yrittäjätarinani välitilinpäätös on tehty ja uusi sivu käännetty tänään aprillipäivänä 2020.

Arvokasta ja kaunista kevätpäivää kaikille!

-Jarkko Hietala-